LA MULTI ANI!!!

Author: Ana // Category:



Tort castel 2

Author: Ana // Category:

 
 


Blat simplu cu crema de caramel si mouse de piersici.
In blaturi am pus zeama de gref rosu,(reteta e cu zeama de lamaie) ca sa nu fie chiar asa de dulce.
Ornat cu pasta de zahar si decoratiuni tot din pasta de zahar.
Verdeata e facuta din royal icing.

Royal icing

Author: Ana // Category:
Reteta preluata de pe culinar, de la Dora_m

2albusuri
330g zahar pudra (neaparat cumparat deoarece contine amidon)
sucul a 1/4-1/2 de lamaie (in functie de cat de acru vi se pare - mai gustati din cand in cand)


Albusurile se mixeaza cu zaharul si cu zeama de lamaie. Nu se pune tot zaharul odata, ci gradat, la fel si zeama de lamaie.Procesul de mixare trebuie sa dureze cam 10minute... 
Din aceasta pasta se fac decoratiuni direct pe tort. (cornelii lace, ghirlande, fruzulite, iarba..etc).
Pentru flori se si alte flori ce se fac separat deci nu direct pe tort compozitia trebuie sa fie mai tare. (cam in jur de 100 gr ).

Casuta de turta dulce

Author: Ana // Category:

 
 

Ingrediente turta dulce:
220 gr/ 1 cup unt
200 gr./1 cup zahar maro( light)
250 ml melasa /1 cup molasses ( eu am folosit miere)
1 ou mare
1 lingurita de sare
1 lingura de ghimbir
1 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita praf de cuisoare
840 gr faina

bomboane mici colorate
 

Royal icing
2 albuse
5oo gr zahar praf

Intr-un castron se bate cu mixerul albusele punand tot cate o lingura dezahar . Royal icingul are doua faze - moale si tare. Daca opriti mixerul si puneti o lingura de lemn in crema si o scoateti afara iar virful care ramane in urma se inclina atunci consistenta este moale si asta este consistenta bune ptr casuta de turta dulce. Daca vreti sa folositi royal icing pentru flori de zahar ( care se usuca si raman ani de zile fara sa se strice) atunci trebuie sa mai bateti inca ceva mai mult zaharul cu citeva linguri de zahar in plus. Proba se ia to0t cu lingura de lemn care daca se scoate si varful format ramane drept atunci este bun ptr flori.


Procedeu:
Se bate untul cu zaharul , intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos.

Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, si avand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand.

Urmeaza sa adaugam apoi ,sarea, bicarbonatul,scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul) . Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei , se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine( eu l-am lasat peste noapte) .



Se deseneaza pe un carton conturul unei case( o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza , ianltimea pana la acoperis de 8,5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10,5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8,5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17,5 cm pe 13 cm..

 




Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Am pus pe masa hartie de copt si am intins prima parte de aluta si asa am pus-o in tava. Aluatul se intinde de 0,5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total , cate 2 din fiecare tipar. Se coace aluatul ( biscuitii) cam 8 minute ,sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparul peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute.

 

Se scoate tava , se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. . Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul , atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute.

A doua zi am inceput construirea casei. Peretii si tavanul se lipesc cu royal icing. Si ornati dupa imaginatie.



 
 
 
 



Craciun Fericit !

Author: Ana // Category:

E vremea colindelor, vremea bucuriei, cand minunea Nasterii Mantuitorului cuprinde sufletele si le innobileaza.
"La Multi Ani"
Fie ca taina sfanta a Nasterii Domnului Isus Hristos sa va aduca bucuria si emotia Craciunului prin speranta unui viitor mai bun!

Cozonac cu mac / cacao

Author: Ana // Category:

 

Ingrediente

1 kg faina,
700 ml lapte,
10 linguri ulei,
3 oua,
250 g zahar,
50 g drojdie,
3 pliculete zahar vanilat,
coaja de la o lamaie,
un varf de cutit sare,
Pentru umplutura:
200 g zahar,
5 linguri apa fierbinte,
3 linguri cacao,
200 g nuca macinata,

Mod de preparare

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu o lingurita de zahar. 

Se adauga 2 lingurite de  faina si o lingurita de sare si se lasa la crescut. Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat. cand e aproape sa clocoteasca se ia de pe foc . Intre timp se cerne faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc si se pun galbenusurile. Se framanta si se incepe sa se toarne lapte si maiaua. Se adauga uleiul incalzit usor si se framanata bine, aproximativ 1ora Cu cat se framanta mai bine cu atat cozonacul o sa fie mai pufos.

Aluatul se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut, la loc caldut, 1-2 ore. Se verifica daca s-a dublat volumul. In acest timp se prepara compozitia: cacaoa se amesteca cu zaharul si cine vrea cu cele 3 albusuri.. Cand aluatul a crescut se imparte in doua jumatati. 

O parte se intinde cu mainile pe o plansa unsa cu ulei. Jumatate din compozitie se intinde pe toata suprafata si se presara cu jumatate din nuca macinata.
Aluatul intins se imparte in 2, se ruleaza fiecare parte , dupa care se impletesc cele 2 bucati de aluat.

Se pune in tava de cozonac, care a fost unsa si tapetata cu faina. Cantitatea de aluat nu trebuie sa depseasca jumatate din marimea tavii. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat ramasa. Cozonacul se lasa apoi sa creasca pana se umple forma. Inainte de a fi pus in cuptor se unge cu ou batut. Se coace la foc potrivit 40-45 minute, se verifica cu o scobitoare. Se scoate apoi din forma si se tapeteaza cu zahar vanilat sau zahar pudra. Aluatul se mai poate umple cu rahat , stafide sau mac. 

Daca vreti sa umpleti cu mac , procedati asa:
Dati macul prin masina de facut zahar pudra, si il fierbeti in lapte. Laptele trebuie sa acopere macul. Se lasa sa se fiarba macul pana cand absoarbe tot lapte. Dupa ce s-a fierb macul se pune zahar (eu am pus la 100 gr de mac 3 linguri de zahar) dupa dorinte.



Crema caramel

Author: Ana // Category:
Crema caramel
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingura amidon alimentar sau faina
10 g gelatina

Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.

Tort fluture

Author: Ana // Category:
Tort in forma de fluture ornat cu pasta de zahar si fluturi

 
 
 

Blat simplu umplut cu crema de caramel si bucatele de ciocolata.



Prajitura cu foi cu miere si crema de gris

Author: Ana // Category:
 
Aluatul: 400 g faina(eu am pus 460), 150 gr miere, 150 gr zahar, 50 g unt, 50 ml lapte, un ou, o lingutita bicarbonat sau amoniac carbonic
Mod de preparare: Intr-un castron smaltuit se pune mierea , zaharul, untul, oul intreg, laptele si bicarbonatul.
Se bate cu telul, pe foc mic, pina compozitia incepe sa firba in clocot si sa se umfle ca o spuma, dublandu-si volumul.
Vasul se ia de pe foc si imediat, se adauga toata faina, amestecand repede cu telul sau cu lingura de lemn, pina cand se incorporeaza bine.
Se lasa sa se raceasca ca sa se poata lucra cu mana (nu trebuie sa fie rece rece) .
Se pune cate o bucata pe masa presarata cu un pic de faina (daca aluatul este caldut va fi mai usor de intins) si se intinde cit este tava voastra(am intins direct pe fundul tavii)

Se pune pe dosul tavi ( inainte de a pune foaia puneti faina pe dosul tavi)

Crema de gris pentru foi cu miere

1/2 l lapte, 100 g unt sau margarina, 70 g gris, zeama si coaja de la o lamaie mare, zahar vanilat.

Intr-o oala se pune laptele, grisul, coaja rasa de la o lamaie, se amesteca totul pina se ingroasa.

Asamblarea:
O foaie de prajitura cu miere
Un rand de crema cu gris
O foaie de prajitura cu miere
un rand de gem (gem de caise am pus)
o foaie de prajitura cu miere
un rand de crema cu gris
o foaie de prajitura cu miere 

Fursecuri

Author: Ana // Category:

 
Ingrediente:
4 oua
250 g zahar
250 ml ulei
400 g faina
1 fiola esenta de vanilie (Dr. Oetker)


- se sparg cele 4 oua intr-un castron si se amesteca bine de tot cu zaharul
- se adauga uleiul, putin cate putin
- se pune apoi faina, in ploaie
- la sfarsit adaugam si fiola de vanilie
Se obtine o pasta care se pune cu seringa in tava neunsa.
Se coc la foc iute.

Flori primavara

Author: Ana // Category:


 
 

Trandafiri

Author: Ana // Category: